Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor”

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF) a organizat sâmbăta, pe 24 octombrie, de la ora 14, Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor”, unde au participat aproximativ 150-200 de persoane.

Organizatorii marsului au cerut autoritatilor:

  • Să existe un ordin de protecție de urgență Poliția, IML, unitățile medicale, parchetul și instanțele de judecată să trateze cu maximă diligență și celeritate cazurile de violență reclamate de femei.
  • Să existe personal specializat pentru astfel de situații, care să țină cont de riscul de re-traumatizare a victimei.
  • Să se aloce fonduri publice, de la bugetul Statului și de la bugetele locale, pentru servicii de consiliere psihologică, asistență juridică și adăposturi.
  • Să se înființeze centre specializate pentru victimele violului
  • Să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, agresiune sexuală, hărțuire sexuală, exploatare sexuală.
  • Să fie sancționate canalele media care încalcă dreptul victimelor la protejarea identității, precum și cele care promovează emisiuni sau articole în care incită la comiterea de acte de violență asupra femeilor.
  • Să fie introduse în curricula școlară și predate elevilor noțiuni referitoare la violența de gen.

Din Piaţa Victoriei, participantele și participanții la marș au mers pe traseul Bulevardul Lascăr Catargiu – Piaţa Romană –Donna-Quixhaute-3 Universitate, pe prima bandă de circulaţie. Aceştia au purat bannere pe care scria: „Siguranţa e un drept, nu un privilegiu”, „Vrem o lume fără violenţă fizică, sexuală, economică împotriva femeilor”, „1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener”, „Pentru agresori doar scuze, pentru femei acuze?”, „Bătaia nu e ruptă din rai”, „Împreună pentru siguranţa femeilor”, „Poliţia apără abuzatorii, statul, capitalul şi atât”, „Stop abuzurilor poliţiei împotriva lucrătoarelor sexuale”.

La mars a participat ambasadoarea Comisiei Europene in Romania, doamna Angela Filote. Au fost alaturi de organizatori prin prezenta si declaratiile lor: ambasadoarea Norvegiei- doamna Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Suediei- doamna Anneli Lindahl Kenny, ambasadorul Statelor Unite ale Americii- domnul Hans Klemm, ambasadorul Marii Britanii- domnul Paul Brumell, ambasadoarea  Finlandei- doamna Päivi Pohjanheimo, ambasadoarea Olandei- doamna Stella Ronner Grubacic, reprezentanta Francofoniei in Europa Centrala si Orientala- doamna Chantal Moreno,  Ministrul Muncii- doamna Rovana Plumb, Ministrul Afacerilor Externe- domnul Bogdan Aurescu, Jo Goodey, Head of Department, FRA, doamna Secretar de Stat Ioana Cazacu de la Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse si 18 ONG-uri. http://violentaimpotrivafemeilor.ro/activitatile-retelei/page/7/

In mod spontan, cetatenii si-au aratat sprijinul iar unii s-au alaturat marsului.

Acțiunea are loc în cadrul proiectului “Dezvoltarea și consolidarea Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui event nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.