Manualul a aparut ca urmare a unei necesitati legate de absenta informatiilor si cunostintelor specifice unui domeniu atat de nou in tara noastra – cel al probatiunii. Lucrarea isi propune sa contribuie la pregatirea initiala a celor care doresc sa devina consilieri de reintegrare sociala si supraveghere. De asemenea, cartea isi doreste sa ofere judecatorilor, avocatilor, procurorilor si altor specialisti un profil al identitatii profesionale a acestui nou actor pe scena justitiei penale – consilierul de reintegrare sociala si supraveghere.

Astfel, cartea este structurata pe trei parti: cadrul general, teorie si metoda si practica consilierului de reintegrare sociala si supraveghere. Prima parte prezinta cadrul institutional normativ si organizatoric in care institutia probatiunii isi are locul, precum si problematica legislatiei interne si a interdisciplinaritatii. Partea a doua prezinta paradigmele teoretice si modelele de practica in domeniu probatiunii. Ultima parte a manualului descrie, in detaliu, practica cotidiana a unui consilier de probatiune: estimarea riscului de recidiva, activitatea la instanta, in comunitate si in penitenciar.

Manualul este publicat in cadrul proiectului „O contributie la dezvoltarea alternativelor la inchisoare. Pregatirea teoretica si practica a viitorilor consilieri de reintegrare sociala si supraveghere”. Partenerii GRADO in acest proiect sunt: Ministerul Justitiei, Directia Generala a Penitenciarelor, DFID. Finantator: Uniunea Europeana prin Initiativa Europeana pentru Democratie si Drepturile Omului.