Romania, pe primul loc in UE la incalcarea dreptului la viata, aplicarea tratamentelor inumane si a torturii

Conform datelor Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru anul 2010, din 47 de state europene Romania s-a clasat pe locul 4 ca numar de procese la CEDO pentru incalcarea dreptului la viata, aplicarea tratamentelor inumane si degradante si aplicarea torturii. Statul roman a fost implicat intr-un numar de 29 de procese si se pozitioneaza dupa Rusia, Turcia si Ucraina.

Populatia ultimelor 3 state este insa de doua, trei si chiar de sase ori mai mare fata de cea a Romaniei. Astfel, raportandu-ne la numarul de procese avute/numar de locuitori, Romania surclaseaza cu succes Turcia si Ucraina.

La nivelul Uniunii Europene, Romania este pe primul loc la acest capitol. Din 27 de state membre UE mai bine de jumatate au avut in anul 2010 unul sau niciun proces pentru incalcarea articolelor 2 si 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Romania a avut 29 de procese in acest sens.

In urma condamnarilor suferite pentru tratamente inumane si degradante, tortura si incalcarea dreptului la viata, pentru 2010 statul roman trebuie sa plateasca daune in valoare de mai bine de 200.000 de euro.

In ultimii 3 ani au fost constatate incalcari ale articolelor 2, respectiv 3 din Conventie in 50 de cauze. Curtea a obligat statul roman la despagubiri in valoare de peste 600.000 de euro

De-a lungul celor 15 ani de activitate, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului a asistat persoane a caror drepturi au fost incalcate. Cel mai recent caz de acest gen este cel al detinutului care murit in conditii suspecte in penitenciarul Galati.

55.000 de euro pentru moartea unui detinut

55.000 de euro este suma ceruta de familia detinutului decedat in urma cu aproape un an in conditii suspecte in penitenciarul Galati.

La data de 1 iunie 2010, Sandu Constantin a fost depus la sediul penitenciarului Galati pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Dupa trei zile, medicii de la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean Galati au constatat decesul acestuia. Conditiile in care detinutul a murit nu au fost clare.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a demarat o ancheta interna in acest caz. Despre moartea detinutului au fost informati judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, procurorul de serviciu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati si angajatii Inspectoratului Judetean de Politie Galati.

Moartea lui Sandu Constantin a declansat, la acea vreme, un scandal in sistemul penitenciar romanesc. Angajati ai penitenciarului Galati au fost anchetati in acest caz.
Dupa aproape un an de la incident procesul este inca derulare cu 13 inculpati din care 5 sunt arestati preventiv.

Parintii detinutului au cerut daune morale si materiale in valoare de 35.000 de euro. Fosta sotie a acestuia a cerut 20.000 de euro si o pensie lunara in valoare de 300 de lei pentru urmatorii 3 ani care sa-i revina fiului detinutului in varsta de 15 ani.

In cazul detinutului mort in penitenciarul Galati se pune problema incalcarii dreptului la viata, aplicarea torturii si a tratamentelor inumane si degradante.

Pentru informatii suplimentare

Persoana de contact: Edit Gyenge – Specialist Relatii Publice
Telefon/Fax: 021/430 02 16
Mobil: 0729 938 422
E-mail: relatiipublice@grado.org.ro