Proiectul este implementat in parteneriat de Asociatia GRADO – Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului si Ministerul de Justitie – Directia de Probatiune, Administratia Nationala a Peniteinciarelor, Fundatia Reforma Justitiei Penale si Asociatia Transcena.
Scopul proiectului: Sa contribuie la implementarea legislatiei penale in conformitate cu standardele Uniunii Europene.
Obiectivele specifice ale proiectului:
1. Elaborarea si aprobarea de standarde minime pentru implementarea eficace a muncii in folosul comunitatii.
2. Dezvoltarea unui parteneriat intre sistemul penitenciar, probatiune si ONG-uri pentru reintegrarea persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate.
3. Sa contribuie la evaluarea conduitei si a eforturilor serioase pentru reintegrare social desfasurate in sistemul penitenciar.
Activitatile proiectului
1. Elaborarea unui standard minim pentru efectuarea programelor de munca in folosul comunitatii
Un grup de lucru cu participarea reprezentantilor Ministerului de Justitie, Serviciilor de Probatiune, autoritatilor locale si a ONG-urilor va elabora standardele minime pentru munca in folosul comunitatii. Acestea vor fi testate pentru 3 luni in judetele Vrancea, Bacau si Neamt. Forma finala va fi definitivata pe baza experientei accumulate pe durata testarii.
2. Implementare standardului minim pentru activitatilor de munca in folosul comuntatii
Vom desfaura o campanie de informare despre standarde in randul judecatorilor, procurorilor, avocatilor si ONG-urilor si vom organiza o confernta de presa pentru promovarea acestora in randul publicului larg.
3. Pregatirea persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate pentru liberare
Asociatiile GRADO si Transcena vor desfasura programme pentru reducerea comportamentului antisocial si de pregatire pentru liberare in doua penitenciare – Colibasi si Poarta Alba, Valu lui Traian pe durata proiectului. Ne propunem ca prin activitatile desfasurate sa contribuim la schimbarea regimului intr-unul mai putin restrictiv.
4. Oferirea de sprijin persoanelor liberate din penitenciar
Aceasta activitate este centrata pe dezvoltarea de plan de reinterare sociala a persoanelor condamnate le pedespe privative de libertate. Persoanele care vor beneficia de asistenta in cadrul acestei activitati sunt cele ce au finalizat programele de la activitatea anterioara.
5. Grup de lucru pentru elaborarea unui instrument de evaluare a parcursului detinutului in mediul carceral si a riscurilor criminogene in vederea stabilirii/schimbarii regimului de executare
Grupul de lucru va elabora un instrument care sa fie folosit de Comisia pentru stabilirea, individualizarea si schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate in procesul de analiza a conduitei si a eforturilor serioase pentru reintegrare sociala in vederea schimbarii regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
Durata proiectului: 16 luni
Proiect co-finantat de Open Society Foundation.