Parlamentarii nu sunt interesati de siguranta celor care i-au ales

In luna noiembrie 2010, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului a inceput o campanie de strangere de semnaturi in cadrul proiectului “Promovarea Respectarii Drepturilor Omului in Executarea Sentintelor Penale”,  finantat de Open Society Institute.

Inexistenta ori aplicarea incorecta a unor documente administrative de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sau de catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti permite continuarea fenomenului infractional dincolo de gratii, afectand astfel siguranta cetateanului. Scopul acestei campanii a fost de a trage un semnal de alarma asupra faptului ca siguranta cetateanului este pusa in pericol tocmai de institutiile care ar trebui sa aiba rolul de a proteja cetateanul.

In mai putin de o luna, peste 500 de cetateni s-au alaturat initiativei Grupului Roman pentru Apararea Drepturilor Omului. Cetateni din capitala, din judetul Cluj dar si din alte judete au trimis scrisori reprezentantilor din Parlament prin care solicitau acestora sa ceara Ministerului Justitiei si Drepturilor Cetatenesti, respectiv ANP, emiterea documentelor administrative care sa prevada indicatorii masurabili care stau la baza schimbarii regimului de executare a sentintei penale pentru detinuti. Inexistenta acestor indicatori face ca legea sa nu aiba ca si efect reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate, deci, determina cresterea procentului de recidiva.

561 de scrisori semnate de cetateni au fost trimise catre 74 de deputati si senatori. Dintre acestia, doar patru au trimis raspunsuri catre GRADO si cetatenii semnatari ai scrisorilor. Pe parcursul derularii campaniei niciun deputat nu a adresat vreo interpelare pe acest subiect Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

In perioada 04.11.2010 – 02.03.2011 au fost adresate 540 de interpelari catre diversi ministri, niciuna insa nu s-a referit la emiterea si aplicarea corecta a unor documente administrative de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor si Ministerul Justitiei, asa cum solicitau cei peste 500 de cetateni.

Campania Grupului Roman pentru Apararea Drepturilor Omului va continua si in perioada urmatoare si va vom tine la curent cu ultimele noutati privind demersul GRADO.