In Romania, un caine mananca mai scump decat un detinut

10 lei sunt cheltuiti in fiecare zi pentru mancarea unui singur caine aflat intr-un adapost. Banii provin de la contribuabili. Valoarea zilnica a hranei alocate pentru o persoana aflata in custodia unui penitenciar din Romania este de 3 lei, adica de 3 ori mai mica.

Printr-un ordin al Ministrului Justitiei s-au stabilit, in urma consultarii unor specialisti in nutritie,  baremuri calorice ale normelor de hrana pentru persoanele private de libertate. Astfel, pentru o persoana condamnata, norma de hrana este de 2855 calorii/zi. Rezulta, din informatiile ANP, ca 3 lei pe zi pot sa acopere cele aproape 3000 de calorii.

Angajatii penitenciarelor primesc de 3 ori mai multi bani pentru mancare decat orice alt angajat din Romania!

Detinutii nu sunt singurii care primesc hrana din bani de la bugetul de stat. Angajatii penitenciarelor din Romania au pe langa veniturile salariale si norma de hrana. Cei peste 12 mii de angajati primesc zilnic 24 lei fiecare, pentru cele 8 de munca prestata. Suma este menita sa acopere valoarea hranei.

Teoretic, aceste practici contravin legii. Conform legii, orice angajat primeste tichete de masa pentru fiecare zi lucratoare, mai putin cei carora angajatorul le asigura hrana. Un tichet de masa are valoreaza 9 lei, ceea ce inseamna ca la 8 ore de munca angajatorul acorda suma de 9 lei fiecarui angajat. Angajatii penitenciarelor in schimb primesc cu aproape de 3 ori mai multi bani pentru hrana zilnica. Banii provin din bugetul de stat.