Implicarea voluntarilor in justitia din Europa
Introducere
JIVE este un proiect care se deruleaza pe o perioada de 2 ani, finantat de Comisia Europeana, care, prin intermediul unui parteneriat intre 8 organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) din Europa, face schimb de idei si de practici.
Liderul de proiect este Clinks(Marea Britanie), iar cele 2 arii importante asupra carora acest proiect se concentreaza sunt:
- Rolul si valoarea data de voluntarii care lucreaza cu infractorii, familiile si victimele lor
- Stabilirea de parteneriate cu organizatii private sau statutare
Proiectul îsi propune sa se bazeze pe recomandarile agendei de politici pentru Europa (PAVE) si avizul Comitetului Economic si Social European (SOC / 431 – UE).
De asemenea, isi propune sa identifice nivelul si natura activitatii de voluntariat in sistemele de justitie penala din Europa, sa revizuiasca practicile curente de recrutare si formare de voluntari, sa sustina si sa dezvolte un ghid de bune practici care pot fi adaptate pentru a se potrivi diferitelor sisteme judiciare din Europa.
Grupul tinta principal va fi alcatuit din organizatiile din sectorul de voluntariat care lucreaza in justitie penala si care intentioneaza sa-si dezvolte capacitatea de a recruta, pregati si sprijini voluntarii. Grupul tinta secundar va fi compus din voluntarii care vor primi sprijin in activitatea de formare, pentru a putea oferi suport persoanelor condamnate si familiilor acestora.
Principalele activitati planificate în cadrul proiectului sunt:
- Exercitii de definire a problemelor – responsabil, BRIK Institute, Universitatea Bremen, Germania
Scopul: a proiecta si circula un chestionar electronic prin toate retelele cunoscute, organizatii si ministerele de justitie, cu scopul de a capta rolul si valoarea voluntariatului in domeniul justitiei penale în Europa; publicarea raportului pe site-urile relevante, organizarea unui seminar pentru parteneri si alti actori importanti.
- Recrutarea voluntarilor, training si suport – responsabil asociatia Aproximar, Portugalia
Scopul: dezvoltarea unui profil de voluntar in termeni de abilitati, cunostinte si experiente, schimbul de materiale de instruire, agrearea componentelor generice esentiale si componente optionale pentru domenii specifice de activitate; pilotarea si evaluarea cursului de formare in fiecare tara partenera, cu scopul de a produce un ghid de bune practici pentru organizatiile care doresc sa recruteze, sa formeze si sa sprijine voluntarii de justitie penala.
- Parteneriat trans-sectorial in domeniul justitiei penale – responsabil Foundation 180, Olanda
Scopul: revizuirea in fiecare tara partenera a aranjamentelor actuale pentru organizatiile non-profit care lucreaza cu agentiile statutare de justitie penala si companii private care lucreaza cu infractorii (de exemplu închisorile private, antreprenori în folosul comunitatii, etc); revizuirea practicii actuale, cu recomandari pentru modelele cele mai eficiente de parteneriat.
- Diseminarea informatiilor – responsabil Fundatia pentru Reforma Justitiei Penale si GRADO, Romania
Scopul: realizarea unui buletin informativ periodic pentru a evidentia progresul proiectului, impreuna cu studii de caz si alte informatii care vor fi vehiculate prin intermediul retelelor relevante. GRADO va coordona conferinta finala în Bucuresti, cu participarea activa a voluntarilor, fostilor detinuti, victime, organizatii statutare si private si organisme non-profit.
În plus, un sprijinul important il vor aduce BAGazs cu sediul în Ungaria si CooperativaSocialeCellarius cu sediul în Italia.
Parteneri
Parteneriatul reprezinta un spectru larg de sisteme judiciare, fiecare aducand o serie de experiente de lucru cu voluntarii din cadrul CJS, care, la randul lor, furnizeaza o oportunitate de a invata unii de la altii. Mai multi parteneri implicati au experienta directa cu agentii statutare, contractanti privati si sectorul non-profit care ofera servicii de prima linie pentru infractori, familii si victime.
Puteti citi mai multe despre parteneri mai jos.
Clinks, Marea Britanie
Clinks este un organism de infrastructura non-profit care sustine, reprezinta si face lobby pentru organizatiile din sectorul de voluntariat care lucreaza cu infractorii din Anglia si Tara Galilor. Clinks urmareste sa asigure sectorului si tuturor celor cu care lucreaza, informare si implicare, cu scopul de a transforma vietile infractorilor si a familiilor lor.
Fundatia 180, Olanda
Fundatia 180 este o organizatie independenta, non-profit, care are ca scop imbunatatirea pozitiei sociale a tinerilor vulnerabili si in situatii de risc. Acest lucru este realizat prin oferirea de interventii comportamentale si programe, training, consultanta, audit, masuri de performanta si de colectare a datelor pentru organizatiile care lucreaza cu tinerii.
Aproximar, Portugalia
Aproximar este o organizatie non-profit, infiintata cu scopul de a oferi servicii care le permit indivizilor, grupurilor, organizatiilor si comunitatilor, sa raspunda in mod autonom cerintelor si nevoilor procesului de incluziune sociala. Aproximar se focuseaza pe servicii care permit interventii holistice si integrate.
Fundatia Reforma Justitiei Penale, România
RJP isi propune sa promoveze imbunatatirea conditiilor de detentie si a sanctiunilor comunitare constructive. Pe parcursul anilor 2000-2007, fundatia a fost reprezentantul Europei Centrale si de Est la Penal Reform International, si a construit o retea regionala de experti, a fost partener al organizatiilor societatii civile si publice, a implementat proiecte in parteneriat cu ONG-uri locale si autoritatile guvernamentale centrale in Bulgaria , Romania si Republica Moldova.
BAGazs, Ungaria
BAGázs are scopul de a ajuta pe cei care locuiesc in comunitatea de romi din orasul Bag sa isi realizeze potentialul lor, sa popularizeze voluntariatul, atat prin programele din localitate, cat si printre oamenii care traiesc acolo, care sa demonstreze ca fiecare individ poate aduce o contributie valoroasa comunitatii. Acest lucru se realizeaza prin cursuri de educatie si de remediere non-formale pentru a imbunatati performanta scolara, de grup si activitati individuale, cum ar fi sportul, voluntariatul si mentoratul, programe de prevenire a consumului de droguri si diseminarea de informatii cu privire la sprijinul disponibil.
GRADO, Romania
Obiectivele GRADO includ imbunatirea CJS si promovarea protectiei drepturilor omului si a democratiei. Acest lucru este realizat prin monitorizarea aplicarii legislatiei in timpul condamnarii si campanii pentru drepturile victimelor violentei în familie.
Cooperativa Sociala Cellarius, Italia
Cellarius a fost infiintata in 2006 ca un proiect de reintegrare sociala si profesionala, care vizeaza persoanele dezavantajate. Scopul este de a urmari interesul general al comunitatii, dezvoltarea umana si integrarea sociala a cetatenilor prin munca. Mai exact, Cellarius incurajeaza si promoveaza reintegrarea sociala si ocuparea fortei de munca a persoanelor dezavantajate, cu scopul de a crea oportunitati reale pentru incluziunea si cetatenie activa.
Universitatea din Bremen, Germania
Institutul pentru Politici Penale Bremen (BRIK) este o unitate de cercetare a Universitatii din Bremen. BRIK are o relatie foarte buna cu Senatul de Justitie si Constitutie Bremen si are o vasta experienta in domeniul strategiilor de prizonieri – relocare, formare profesionala si educationala, e-learning si de justitie juvenila. Proiectele in derulare includ elaborarea legislatiei privind alternativele la pedeapsa cu închisoarea si promovarea formarii profesionale si ocuparii fortei de munca pentru persoanele cu probleme sociale grave.