Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului a implinit 20 de ani de activitate
GRADO este o organizatie non-guvernamentala aparuta in primii ani de dupa Revolutie, intr-un peisaj in care ideea de reforma a inceput sa se dezvolte si in afara cadrului de interventie exclusiva a statului. Din 1994, GRADO militeaza pentru apararea drepturilor omului in Romania, pentru realizarea unui sistem de justitie conform standardelor europene si pentru promovarea democratiei si a statului de drept.
Au trecut 20 de ani in care, la nivel politic, s-au succedat 13 guverne, au existat nenumarate schimbari institutionale, alesii cetatenilor in Parlament au promulgat peste 7000 de legi si, in tot acest ansamblu, GRADO si-a dezvoltat propriile politici in care nu statul este actorul principal, ci cetateanul.
In cei 20 de ani de activitate, Asociatia GRADO a elaborat peste 10 studii care au constituit material de cercetare atat pentru alte organizatii, cat si pentru institutiile publice in dezvoltarea programelor, a normelor si a activitatii, a facut lobby pentru modificari legislative, reusind sa contribuie la reforma penala, a consiliat peste 10.000 de cetateni si a derulat sau a fost partener in peste 50 de proiecte de anvergura pentru societate.
In materie de legislatie si de reforma institutionala, in anii 2000, GRADO a avut o contributie majora in introducerea si dezvoltarea serviciilor de probatiune din Romania. In anul 2000, GRADO, alaturi de Comitetul Helsinki din Olanda, Serviciul de Probatiune din Olanda si Ministerul de Justitie din Romania, a dezvoltat proiectul de introducere a Probatiunii in Bucuresti.
In ceea ce priveste legislatia penala, GRADO, alaturi de parteneri nationali si internationali, a militat pentru modificari ale Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
De asemenea, o atentie deosebita a fost acordata de catre specialistii organizatiei fenomenului violentei domestice. Inca din primii ani de activitate, GRADO a dezvoltat proiecte pentru combaterea acestui fenomen. Statisticile ingrijoratoare (in perioada 2004 – 2011 au fost inregistrate aproximativ 82.000 de cazuri de violenta in familie si au fost inregistrate 800 decese) au determinat GRADO sa militeze puternic in anii 2011 si 2012 pentru modificarea Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie prin introducerea masurii de siguranta a ordinului de protectie.
In cei 20 de ani, beneficiari ai proiectelor derulate de GRADO, dar si a serviciilor de consiliere, au fost refugiati, persoane private de libertate, victime ale violentei domestice, minori si o paleta larga de cetateni care s-au confruntat cu probleme in relatia cu institutiile statului.
Constienti de imperfectiunile sistemului juridic romanesc, de numarul mare de cazuri de incalcari ale drepturilor omului, de subtilele derapaje ale functionarii statului de drept, GRADO isi va continua activitatea si misiunea declarata in scopul imbunatatirii sistemului prin masuri si reforme durabile, eficiente si coerente.
Asociatia GRADO multumeste tuturor colaboratorilor care au contribuit in acesti 20 de ani la constructia unei idei in care societatea civila este o putere, a unei idei in care guvernarea si schimbarea societatii nu se face exclusiv prin institutii, iar respectarea drepturilor omului este barometrul unei societati civilizate si puternice.