Dezbatere privind initiativele de participare europeana pentru cetateni

Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului a participat vineri, 27 februarie 2015, la dezbaterea „Initiative de Participare Europeana pentru Cetateni”. Gazduit de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti, evenimentul si-a propus sa aduca in atentia publica importanta initiativei cetatenesti si a activitatii de petitionare a institutiilor europene.

Orice cetatean, in mod individual sau in asociere cu alte persoane isi poate exercita oricand dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, in conformitate cu articolul 227 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
Intre 2009 si 2014, comisia de petitii din cadrul Parlamentului European a primit 10.000 de petitii care au fost inregistrate. Aproximativ 60% din acestea au fost declarate admisibile, deoarece au intrat in domeniul de activitate al Uniunii Europene. In 2013, numarul de petitii inregistrate s-a apropiat de nivelul de 3 000, crescand cu peste 45% din 2012 si dublandu-se fata de 2011.
De asemenea, o alta prevedere care vine sa sprijine initiativa cetateneasca este cea care permite unui grup format din cel putin un milion de cetateni europeni reprezentand cel putin un sfert din statele membre ale UE sa ceara Comisiei Europene inaintarea unor propuneri de acte legislative, in domenii care intra in sfera de competenta a Comisiei. Tratatul de la Lisabona a introdus in peisajul politic european aceasta noua forma de participare public.
In Romania, activitatea de petitionare, dar si cererile de informatii de interes public sunt reglementate de:
– ORDONANTA GUVERNULUI nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor,
– Legea nr. 544 din 2001privind liberul acces la informatiile de interes public

initiative de participare europeana pentru cetateni
GRADO s-a implicat activ in informarea si sprijinirea cetatenilor in vederea exercitarii acestor drepturi, facand lobby pe langa institutiile statului roman pentru respectarea prevederilor legale in materie.