Comunicat de presa – Prison Litigation Network

Specialisti in domeniul juridic, membri ai unei retele europene care lucreaza pentru a apara drepturile detinutilor, s-au intalnit astazi, 27.10.2015, la al doilea atelier de lucru organizat in orasul Pitesti in cadrul proiectului Prison Litigation Network. In cadrul atelierului, reprezentantii proiectului au analizat si dezbatut implicatiile deciziilor CEDO asupra sistemului judiciar din Romania.

Rețeaua este constituită în cadrul proiectului Prison Litigation Network cu scopul de a spori protectia judiciara a detinutilor, ca urmare a drepturilor fundamentale in statele membre ale UE. Aceasta retea se concentreaza pe acele tari care au fost condamnate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru incalcari descrise de catre judecatorul european ca derivand din problemele structurale / sistemice legate de sistemul national penitenciar (hotararile pilot, hotararile quasi-pilot sau similare), si care necesita punerea in aplicare a unor mecanisme eficiente de despagubire. Astfel de hotarari se refera, in special, la Italia, Romania si Bulgaria, unde conditii de detentie au fost calificate ca provocand un tratament inuman si degradant, iar in hotararile pronuntate impotriva lor, au fost comandate sa puna in aplicare un mecanism de recurs capabil de a face unor astfel de probleme.

Reteaua va fi, in cele din urma, extinsa la nivelul tuturor membrilor Consiliului European. Bazandu-se pe un site multilingvistic (engleza, franceza, spaniola, italiana, bulgara si romana), reteaua:
– va analiza si monitoriza jurisprudenta CEDO si, in general, deciziile pronuntate de catre organismele internationale in domeniul drepturilor omului, in special in ceea ce priveste deciziile si recomandarile referitoare la obligatiile procedurale aplicabile in inchisori;
– va extrage progresele realizate in anumite tari si va analiza motivatia care a facut un astfel de progres posibil, pentru ca alte tari sa le poata aplica.
– va monitoriza punerea in aplicare a ordinelor CEDO in domeniul penitenciar, in special prin comunicarea cu Comitetul de Ministri, care este organismul competent in materie;
– va organiza seminarii, astfel incat practicienii dreptului si cercetatori din domeniul stiintelor sociale, in domeniul dreptului penitenciar si al relatiilor sociale in penitenciare sa poata discuta impreuna si sa analizeze obstacolele concrete intalnite de persoanele aflate in detentie (in special a celor mai vulnerabili) atunci cand sunt aduse in fata unei proceduri judiciare, si sa masoare compatibilitatea intre asteptarile concrete ale detinutilor si directia luata de actiunile in instanta.

Partenerii Asociatiei GRADO in cadrul Proiectului sunt: Université Catholique de Louvain
Irish Prison Reform Trust, Observatoire International des Prisons – Section française, Bulgarian Helsinki Committee, University Jaume I, Universidad Complutense de Madrid si lider de proiect, Universita di Firenze.

La nivel national, Asociatia GRADO va organiza inca 4 astfel de ateliere.