Asistenta pentru reintegrarea romanilor si apatrizilor returnati

In incercarea lor de a-si spori sansele de obtinere a statutului de refugiat, un numar de cetateni romani au renuntat la cetatenia romana in momentul depunerii cererii de azil. Returnati in tara, in baza acordurilor de readmisie semnate de Guvernul Romaniei, se confrunta cu o multitudine de probleme specifice persoanelor fara cetatenia romana. In vederea facilitarii reintegrarii acestei categorii, s-a urmarit acordarea sprijinului necesar pentru recapatarea cetateniei romane in baza legii 21/1991(Legea cetateniei romane).

GRADO a organizat in colaborare cu APADOR-CH si cu ECRE un seminar cu temele ,,Cadrul legislativ aplicabil solicitantilor de azil si refugiatilor” si ,,Imbunatatirea cooperarii intre organizatiile ce lucreaza pentru refugiati”.

Proiectul a fost conceput de GRADO in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratii (IOM). Prima etapa a fost de identificare, pe baza datelor furnizate de catre IOM, a persoanelor care urmeaza sa fie ajutate in efortul lor de recapatare a cetateniei romane.